Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny sok marchewkowopomarańczowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka pół kg
pomarańcze 2 sztuki
woda 2,5 litra
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
cukier pół kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny sok marchewkowopomarańczowy

Marchewkę ugotować na miękko. Następnie w osobnym naczyniu zagotować pomarańcze razem ze skórką. Osobno ugotować wodę z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Dać do wystudzenia. Marchew zetrzeć na tarce. Odcisnąć z niej sok. Pomarańczę pokroić w ćwiartki i przetrzeć przez sito żeby wyszedł sok. Połączyć z sokiem z marchewki i wlać do zimnej wody. Wymieszać i odstawić na ok. 24 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.03.2013 09:19
Bardzo dobry choć ja wolę wyciskany
Mysiunia 25.11.2012 18:01
Ale gotując warzywa wygotuje się z nich wszystko to co najlepsze. Zdecydowanie prościej i zdrowiej byłoby zrobienie soku ze świeżych marchewek i świeżych pomarańczy, w ten sposób jest dużo więcej pracy, poza tym 0,5kg cukru na tak niewielką ilość soku która powstanie to dla mnie zdecydowanie za dużo. Ile mniej więcej powstanie tego soku?
Lemon 25.11.2012 13:38
uwielmiam
IwonaKa 25.11.2012 13:34
zdrowy i na pewno pyszny
Marta1986 25.11.2012 13:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak