Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny schab gotowany
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa zostawiamy na folii.
Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Obwiązujemy go dokładnie sznurkiem lub związujemy gumką tak aby nie dostała się do środka woda.
Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut) . Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans.
Następnie przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię aby nie traciło aromatu.