Pyszny schab gotowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1/2 łyżki
  • czosnek Prymat

    1/2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy przyprawy i odstawiamy na bok.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa zostawiamy na folii.
Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Obwiązujemy go dokładnie sznurkiem lub związujemy gumką tak aby nie dostała się do środka woda.
Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut) . Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans.
Następnie przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię aby nie traciło aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.09.2016 18:23
Wiesz co jesz :)
IKrakowianka 24.09.2016 15:13
bardzo smaczne mięsko
MonikaW 24.09.2016 12:43
Jest naprawdę pyszny i z całego serca go polecam.
mysza75 24.09.2016 11:46
bardzo dobry schabik
Agnieszka-87-25 24.09.2016 10:48
lubię taki
Babeczka35 24.09.2016 08:00
Smaczne mięsko.
jagoda5913 24.09.2016 00:38
super mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat