Pyszny gulasz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • chrzan świeżo starty

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieprzowinę umyć, osuszyć i gotować przez godzinę w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, przestudzić i pokroić w grubą kostkę( tak, jak kroi się mięso na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso z rozgniecionym ząbkiem czosnku. W międzyczasie wstawić w garnku 2 szklanki wody, dodać do niej pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Gdy mięso będzie już podsmażona należy przełożyć je do garnka, gotować jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania zaprawić zawiesiną przygotowaną z mąki, śmietany, chrzanu i zimnej wody ( zawiesinę należy zahartować wrzątkiem). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 26.02.2014 16:02
bardzo lubimy
Wafelek2601 09.08.2013 20:58
Smaczny obiadek
IKrakowianka 09.06.2013 20:06
faktycznie-pyszny jest
irenka 14.05.2011 11:34
ciekawy przepis,muszę spróbować
szajba2 10.05.2011 14:49
wiadomo że pyszny
Barbara55 26.04.2011 15:43
zapewne pyszny on jest
Mirka-Ludomila 01.04.2011 07:58
bardzo apetycznie wyglada
Tika4444 22.01.2011 14:28
bardzo fajny przepis
rakow2 06.01.2011 14:58
lubię pyszny gulasz
Iwusia 31.10.2010 00:18
Naprawdę pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat