Pyszny chlebek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    1 kostka
  • słonecznik łuskany

    1 szkl
  • siemię lniane

    1 szkl
  • otręby pszenne

    1 szkl
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    1 kg
  • woda letnia

    4 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

rozpuścić drożdże w wodzie, dodać słonecznik siemienie i otręby oraz sól i cukier. Wymieszać wszystko i powoli dodawać mąkę, wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Później dać je do foremek i piec 60 minut w 220 stopni. 10 minut przed końcem chlebek posmarować wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 03.11.2013 11:27
takiego jeszcze nie piekłam - zaskoczyły mnie proporcje ziarenek ;) do wypróbowania, koniecznie :)
rosik93 18.08.2011 19:21
mniam
Barbara55 10.01.2011 14:52
ciekawe
marta639 17.09.2010 15:33
Polecam - świetne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat