Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części.
Schować do lodówki na pół godziny.
Każdą część rozwałkowac i rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Na to wyłożyć pół słoiczka powideł, posypać rodzynkami i posiekanymi orzechami. Włożyć do piekarnika na 15 min. Ubić pianę z 3 białek i wyłozyć na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 20-30 min. Na jedno z ciast po wyłożeniu piany posypać jeszcze orzechami po wierzchu - ten blat będzie po złożeniu na górze.
Masa:
W półlitrowym garnuszku rozmieszać zółtka z cukrami, podlać mlekiem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i rozmieszać aż będzie całkiem gładkie.
Pozostałe mleko zagotować, wlać masę jajeczną i energicznie mieszać, aż zrobi się gęste i budyń będzie gotowy.
Wylac na talerz i ostudzić.
Masło utrzeć do białości, a następnie dodawać stopniowo budyń i ucierać.
Tak przygotowaną masą przełożyć blaty krucho - bezowe.
Smacznego :)