Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne żeberka na kapuście

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberek 1,3 kg
( z dużą ilością mięsa )
kiszonej kapusty 1 kg
solidne garście 2
suszonych grzybów
duże cebule 2
przyprawy Małgosi 1 łyżka
czerwonej ostrej czubrycy 1 łyżeczka
sól do smaku
ząbki czosnku 2
cukru 2 szczypty
bulion 800 ml
olej kilka łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne żeberka na kapuście

Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować i odcedzić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki między kośćmi. Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem. Dodać cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kapustę pokroić, dodać grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu. Na kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić je do piekarnika. Nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 45 minut. Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 06.10.2013 21:04
pyszne żeberka :)
Megg 06.10.2013 20:40
prezentują się wyśmienicie
Olga_SK 06.10.2013 20:13
Konkretne danie :D
Katarzyna/kate1980 06.10.2013 18:45
coś dla mnie :)
Ela_K 06.10.2013 18:39
wspaniałe żeberka
artur7 06.10.2013 18:16
alez mi sie chce zjesc
Izabela77 06.10.2013 18:03
oj, coś co bardzo lubię, wspaniałe żebereczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak