Pyszne żeberka na kapuście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberek

    1,3 kg
  • ( z dużą ilością mięsa )

  • kiszonej kapusty

    1 kg
  • solidne garście

    2
  • suszonych grzybów

  • duże cebule

    2
  • przyprawy Małgosi

    1 łyżka
  • czerwonej ostrej czubrycy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • ząbki czosnku

    2
  • cukru

    2 szczypty
  • bulion

    800 ml
  • olej

    kilka łyżek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować i odcedzić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki między kośćmi. Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem. Dodać cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kapustę pokroić, dodać grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu. Na kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić je do piekarnika. Nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 45 minut. Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 06.10.2013 21:04
pyszne żeberka :)
Megg 06.10.2013 20:40
prezentują się wyśmienicie
Olga_SK 06.10.2013 20:13
Konkretne danie :D
Katarzyna/kate1980 06.10.2013 18:45
coś dla mnie :)
Ela_K 06.10.2013 18:39
wspaniałe żeberka
artur7 06.10.2013 18:16
alez mi sie chce zjesc
Izabela77 06.10.2013 18:03
oj, coś co bardzo lubię, wspaniałe żebereczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat