Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
200 g -
twaróg półtłusty
200 g -
masło zimne
2 g -
jajko
1 szt -
sól
1 szt -
cukier
1/2 szk
Przepis i sposób przygotowania Pyszne serowe ciasteczka Zewy
Twaróg wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
Potem do twarogu zetrzeć zimne masło na tarce o dużych oczkach.
Wsypać mąkę wymieszaną z solą i wbić jajko.
Znów użyć widelca i wszystko mieszać a potem szybko połączyć składniki w jedną bryłę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki najlepiej na noc.
Potem wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Porcje ciasta wałkować przez folię spożywczą nie za cienko ( nie będzie wtedy potrzeby podsypywania ciasta mąką ani smarowania ciasteczek białkiem ).
Z ciasta wycinać ciasteczka ( ja użyłam takiego pofalowanego kółeczka ) w dowolnych kształtach.
Ciasteczka obtaczać w cukrze ( samą górę ) układać na blasze i wstawić potem blachę do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 stopni ( w zależności od piekarnika ) i piec około 15 - 20 minut w zależności od wielkości ciasteczek ( do zrumienienia ).
Upieczone ciasteczka wystudzić na blasze i zajadać.
Inspiracją jest przepis z bloga Smaczna Pyza![]()
Komentarze (2)