Pyszne serowe ciasteczka Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • twaróg półtłusty

    200 g
  • masło zimne

    2 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szt
  • cukier

    1/2 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Twaróg wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
Potem do twarogu zetrzeć zimne masło na tarce o dużych oczkach.
Wsypać mąkę wymieszaną z solą i wbić jajko.
Znów użyć widelca i wszystko mieszać a potem szybko połączyć składniki w jedną bryłę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki najlepiej na noc.
Potem wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Porcje ciasta wałkować przez folię spożywczą nie za cienko ( nie będzie wtedy potrzeby podsypywania ciasta mąką ani smarowania ciasteczek białkiem ).
Z ciasta wycinać ciasteczka ( ja użyłam takiego pofalowanego kółeczka ) w dowolnych kształtach.
Ciasteczka obtaczać w cukrze ( samą górę ) układać na blasze i wstawić potem blachę do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 stopni ( w zależności od piekarnika ) i piec około 15 - 20 minut w zależności od wielkości ciasteczek ( do zrumienienia ).
Upieczone ciasteczka wystudzić na blasze i zajadać.
ZEWA
Inspiracją jest przepis z bloga Smaczna Pyza

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.07.2017 20:48
Uwielbiam twarogowe ciastka - robię je w różnej formie :)
Konczi 01.07.2017 18:55
Skusiłabym się na takie ciasteczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat