Pyszne pulpeciki z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    500 gram
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    kilka łyżek
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    do smaku
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- 50dag mielonego mięsa z indyka
- jajko
- kilka łyżek mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 kostka bulionowa
- pęczek koperku
- sól , pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej



Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, przyprawą i ewentualnie do smaku solą i pieprzem .Odłożyć do lodówki na 15 min. Z masy uformować nieduże pulpety. Obtoczyć je w mące. W rondlu zagotować trochę więcej niż 0,5 l wody, wrzucić kostkę bilionową (drobiową albo warzywną). Do wrzątku włożyć pulpety (jeśli jest za mało płynu to dolać wody - tak, aby były przykryte pulpety) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 20min. Wyjąć pulpety na talerz. Łyżkę mąki wymieszać z 3-4 łyżkami wody, wlać do wywaru, w którym gotowały się pulpety i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać koperek i włożyć z powrotem pulpeciki, wymieszać i gotować ok. 2-3 min. Śmietanę zahartować i wlać do sosu z pulpetami - nie gotować. Podawać gorące z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 04.10.2013 22:22
pyszny i zdrowy obiadek
babajaga1969 02.10.2013 16:01
pyszne, lubię pulpeciki
sylwia_mc 02.10.2013 15:50
bardzo lubię mięso z indyka, a pulpeciki pierwsza klasa
pati100015 02.10.2013 14:29
Dziękuję doradcom za cenne wskazówki - dzięki nim moja rodzinka miała wczoraj pyszny obiadek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat