Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Placuszki z budyniem z jabłuszkami są pyszne, delikatne, aromatyczne, z chrupiącą skórką, polane musem truskawkowym to raj smakowy na podniebieniu............SMACZNEGO!!!

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 3 szklanki
zapach arakowy 1 kropla
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
mleko 3,2% 1 litr
woda gazowana 1 szklanka
jabłka 2 sztuki
olej rzepakowy 1 litr
truskawki 50 dag
śmietana 12% 330 gramów
cukier puder 2 łyżki
cukier puder do posypania 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym

Przygotowanie:

1

Mąkę przesianą, mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy i wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste, dość lejące.

Krok 1 - Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym foto
2
Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.
Krok 2 - Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym foto
3
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.
Krok 3 - Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym foto
4

Umyte truskawki z cukrem pudrem i śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać cukrem pudrem i polać musem przed jedzeniem na talerzyku.

Krok 4 - Pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak