Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne faworki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 7 szt
jajko 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
spirytus 4 łyżki
sól 1 mała łyżeczka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne faworki

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, całe jajko, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i cienko rozwałkować. Uderzać wałkiem, aby jak najlepiej je odpowietrzyć.
Pociąć ciasto radełkiem i formować faworki.
Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać smalec. Kłaść faworki na głęboki tłuszcz małymi partiami, aby można je było swobodnie przekręcać na drugą stronę. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać faworki.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 01.02.2018 08:04
Faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak