Pyszna WuZetka

Pyszna WuZetka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • czekolada deserowa

    200 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • rum

    2 łyżki
  • cukier puder

    3
  • śmietana 30%

    1 l.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżeczki
  • mąka pszenna

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO : Z żółtek i cukru robimy kogel mogel , dodając szczyptę soli. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao a potem pianę i dokładnie mieszamy łyżką Pieczemy 40 minut w 180 st. Po wyjęciu przekroić na pół . PONCZ : Wlewamy wodę do 2 szklanek tylko ciepłą a do nich cukier , sok z cytryny i rum i nasączamy dwie połówki ciasta bardzo dobrze nasączyć. BITA ŚMIETANA : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - kilka łyżek i odstawić do wystygnięcia , tylko uważajmy aby się nie ścięła .Kiedy żelatyna stygnie ubijamy śmietanę , dodając pod koniec cukier puder , cały czas ubijamy dodając powoli żelatynę . POLEWA : Czekoladę łamiemy na kawałeczki, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mały garnuszek z czekolada i śmietaną w stawiamy do większego garnka z wodą , która cały czas się gotuje . Mocni nasączone , ponczem , przełożone bitą śmietaną ciasto polewamy polewą i kroimy na kwadraty na na każdym kwadracie robimy dekoracje z bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malinka

31.12.2012 19:41
Najlepsze ciacho, super!

babcia

22.10.2012 20:04
uwielbam ją

SYLKA

21.07.2012 14:05
jak nazwa mowi

Zoso

16.06.2011 23:16
pięknie wygląda

Margo1

19.04.2011 08:44
uwielbiam ciasta dekorować

ElizaT

18.04.2011 09:46
jak z lady, pięknie ją zrobiłaś ;)

Mariusz10

06.04.2011 22:52
świetny kremik!

Nina7

06.04.2011 12:42
pysznie wygląda i tak też musi smakować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat