Pyszna i szybka babka w czekoladzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuk
  • cukier

    1/2 szklanka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • olej

    4 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa

    1 sztuk
  • wiórki kokosowe

    1/4 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować niezbędne składniki na babkę, mąkę przesiać na sicie, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do składników dodać mąkę, olej. Formę natłuścić i ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-45 minut w temperaturze około 200 stopni C. Wyjąć babkę i ostudzić. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Zaczekać do zastygnięcia polewy, kroić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.08.2013 10:19
Wyszła rewelacyjnie
Magda24 30.04.2013 11:48
wygląda smacznie
katarzynagotuje 24.04.2013 12:08
szybki przepis, doskonała babka dla niezapowiedzianych gości :)
Lampencjo 24.04.2013 11:08
mam ochotę na taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat