Puszysty sernik z błyszczącą polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • jajko

    8
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

  • śmietana kwaśna -polewa

    2 łyżki
  • kakao (polewa)

    3 łyżki
  • masło(polewa)

    60 gram
  • ser biały

    1,2 kilograma (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser zmielić, dodać 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy.Zmiksować. Kolejno dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Wsypać budyń i piane ubitą z białek z 1 szklanka cukru.Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubita kremówkę i wymieszać. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Żelatynę zalać niewielka ilością wrzącej wody i rozmieszać do rozpuszczenia.Resztę składników polewy wrzucić do rondelka i powoli podgrzewać do rozpuszczenia i zagotowania. Dodać żelatynę, i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Jak zacznie gęstnieć polać nią ostudzony sernik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 21.08.2013 11:28
fantastyczny
katarzyna124 01.12.2011 09:37
Przepraszam, dwa razy mi się zapisał, już zgłosiłam do usuniecia:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat