Puszyste placuszki z sosem borówkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne placuszki połaczone ze słodkimi borówkami są bardzo fajną propozycją na kolację we dwoje.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    1.5 szklanki
  • jaja

    2 szt.
  • masło

    80 g
  • cukier trzcinowy

    2 duże łyż.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • borówki

    300 g
  • cukier puder do posypania

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić i ostudzić, mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki na ciasto i deliktanie zmiksować na jednolitą masę. Masę nakładać łyżką i smażyć placki na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Borówki przesmażyć na patelni, można podlać łyżką wody i dusić, aż do momentu powstania sosu. Placuszki posypać cukrem pudrem i podawać razem z sosem borówkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat