Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste klopsiki rybne z sosem pomidorowym
Ryba (dorsz, morszczuk) 0,5 kg
Jaja 2 sztuki
Bułka czerstwa 1 sztuka
Olej sojowy 1 łyżka
Gałka muszkatołowa szczypta
Natka pietruszki 1 łyżka
Mąka do panierowania
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Pomidory 3 sztuki
Olej ¼ szklanki
Pieprz
Sól
Bulion 2 szklanki
Wykonanie:
Rybę mielimy, dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, olej. Pod koniec ubitą pianę z białek i mieszamy. Najlepiej łyżka do lodów formujemy niewielkie klopsiki i gotujemy w bulionie około 15 minut na niewielkim płomieniu.
Pomidory kroimy na niewielkie kawałki i dusimy na oleju, podlewamy bulionem, doprawiamy do smaku, łączymy z koncentratem pomidorowym.