Puszyste ciasto z jabłkami i rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • olej roślinny

    1/3 szklanki
  • woda

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    2
  • jabłka

    1 kg.
  • rabarbar

    5 łodyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy sztywno , porcjami dodajemy cukier i żółtka. Kiedy nie będzie już czuć cukru dodajemy olej , wodę i sypki budyń.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką.
Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Wylewamy ciasto. Na wierzch układamy rabarbar pokrojony w kostkę i starte jabłka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20-30 minut.
SmaczneGotowanie
Jeśli jabłka są soczyste, przed wyłożeniem na ciasto lekko je odciśnij.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 19.10.2016 14:00
pyszne ciacho
dodi 19.10.2016 13:15
same pyszności, ciacho mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat