Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    12 g
  • masło

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto by było miękkie i elastyczne.
Formujemy z niego kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (ok. godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 10 części i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 30 minut.
Posmarować przed pieczeniem odrobiną mleka.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

27.05.2017 20:25
Najlepsze domowej roboty

Wiesława1

23.04.2017 12:28
Pyszne bułeczki

ilka01

22.04.2017 22:32
super bułeczki

mysza75

22.04.2017 20:15
jakie fajne bułki

RenataZ-et

22.04.2017 20:10
bardzo smaczne, domowe bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat