Puszyste brownie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    180 g
  • czekolada deserowa

    150g 45%
  • cukier

    180 g
  • jaja

    4 szt
  • mąka pszenna

    150 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyzeczki
  • czekolada mleczna

    50 g
  • masło orzechowe

    9 łyzeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszyste brownie foto
Czekoladę deserową połamać, wrzucić do metalowej miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Krok 2 - Puszyste brownie foto
W misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę.
Krok 3 - Puszyste brownie foto
Wlewać powoli czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i proszek, zmiksować na niskich obrotach. Wsypać posiekaną czekoladę mleczną, zamieszać.
Krok 4 - Puszyste brownie foto
Ciasto wyłożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać. W równych odstępach wyłożyć masło orzechowe. Końcem łyżeczki lekko zamieszać.
Krok 5 - Puszyste brownie foto
Piec 30 minut w 160 stopniach. Wyjąć i wystudzić.

Dzięki użyciu czekolady deserowej i mlecznej ciasto nie jest zbite i klejące, a puszyste. Ale nadal mocno czekoladowe, a masło orzechowe dodaje fajnego smaczku :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 08.02.2014 14:18
Dużo bym dała za kawałeczek, pycha:D
Kolorowa 08.02.2014 13:22
Aż ślinka cieknie !
pierniczkowo 08.02.2014 11:18
wspaniałe, uwielbiam :)
joanna__s 07.02.2014 21:47
W sam raz do niedzielnej kawki.
Klausia 07.02.2014 18:15
bardzo lubię to ciast :)
Mniam 07.02.2014 17:59
Wyszło Ci idealnie!
caralajna 07.02.2014 17:36
niesamowicie apetyczne ciacho
KasiaK90 07.02.2014 17:33
bardzo smaczne ciasto
Aannkaa82 07.02.2014 17:17
Fahne ciacho :)
Janina 07.02.2014 14:07
Smaczny deser;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat