Puszysta chałka z dyniowym purée

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kilograma
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    1/4 szklanki
  • miękkie masło

    30 gram
  • cukier

    130 gram
  • sól

    szczypta
  • kruszonka

  • mąka krupczatka

    70 gram
  • masło

    50 gram
  • cukier drobny

    50 gram
  • ponadto :

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    15 gram
  • puree

    200 z dyni Hakkaido
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
Dzięki dyniowemu purée chałka jest świeża i puszysta nawet na drugi dzień.
Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę.

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 2 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.

Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Krok 3 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.

Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Puszysta chałka z dyniowym purée foto
*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 20.06.2014 13:29
pyszności
Ewelina38 14.12.2013 18:56
wspaniała drożdżówka, z dynią jeszcze nie próbowałam :)
anemon 12.11.2013 17:24
No to jesteś zapisana i czekam.
ben-ka 11.11.2013 22:48
na takie pyszności,to ja się piszę.
Katarzyna/kate1980 26.10.2013 20:03
świetny pomysł
anemon 26.10.2013 17:55
Następnym razem jak będziecie robiły chałkę dodajcie trochę dyni, a zobaczycie różnicę na korzyść. Polecam Wam, bo naprawdę warto. Ciasto jest wyjątkowo smaczne.
barbara11561 26.10.2013 14:49
też mi się podoba dodatek dyni do pieczywa:)
caralajna 24.10.2013 10:02
uwielbiam chałkę, a z dynią musi być jeszcze smaczniejsza
Wacław 22.10.2013 09:16
świetny pomysł na chałkę !
anemon 20.10.2013 16:19
@aniagdz, masz rację, czas to zmienić, jak raz upieczesz sama, to przekonasz się, że więcej nie będziesz chciała jeść takiej ze sklepu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat