Puszysta babka z serkiem waniliowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka tortowa

    półtorej szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • serek homogenizowany waniliowy

    15 dag
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • śmietana 12%

    pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cytryna

    pół

Dodatkowo

  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • biała czekolada

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszysta babka z serkiem waniliowym. foto
Jajka,masło lub margarynę ,cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy,śmietanę,sok wyciśnięty z cytryny,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy.
Krok 2 - Puszysta babka z serkiem waniliowym. foto
Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Krok 3 - Puszysta babka z serkiem waniliowym. foto
Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.
Krok 4 - Puszysta babka z serkiem waniliowym. foto
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Babeczka35
Szklanki do odmierzania użyłam o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 10.04.2017 18:28
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 23:01
Fajny przepis.
Babeczka35 18.03.2015 20:07
Dziękuję i polecam:)
Beatris 18.03.2015 15:38
Wspaniała babeczka, muszę wypróbować przepis, zabieram do ulubionych:)
Zdzisław 18.03.2015 13:04
takie słodkości lubię zjeść
Babeczka35 18.03.2015 12:31
Dziękuję:)
Krystyna32 18.03.2015 09:03
bardzo apetyczna
Anna133 18.03.2015 08:23
super, własnie niedługo będziemy piec baby
Motorek 18.03.2015 08:13
bardzo dobra
Babeczka35 18.03.2015 06:48
Dziękuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat