Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta babka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
cukier 15 dag
mąka tortowa 30 dag
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cappuccino czekoladowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta babka

Wodę i olej wymieszać z cukrem, a następnie ubić w trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodać przesiana mąkę wymieszana z 2 łyżeczkami proszku, delikatnie wymieszać na jednolite ciasto i bardzo ostrożnie wymieszać na koniec z pianą z białek.
Formę do wypieku babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej połowę ciasta, a do drugiej części dodać sypką kawę i pozostały proszek do pieczenia po wymieszaniu wyłożyć na jasne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160 st i piec babkę około 1 godziny moja forma jest wysoka i dlatego babka piekła się 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak