Puszysta babka

Puszysta babka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1/2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    15 dag
  • mąka tortowa

    30 dag
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cappuccino czekoladowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Puszysta babka

Wodę i olej wymieszać z cukrem, a następnie ubić w trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodać przesiana mąkę wymieszana z 2 łyżeczkami proszku, delikatnie wymieszać na jednolite ciasto i bardzo ostrożnie wymieszać na koniec z pianą z białek.
Formę do wypieku babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej połowę ciasta, a do drugiej części dodać sypką kawę i pozostały proszek do pieczenia po wymieszaniu wyłożyć na jasne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160 st i piec babkę około 1 godziny moja forma jest wysoka i dlatego babka piekła się 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat