Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pureee z kotletem i warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 2
masło 2 łyżki
mleko 100 ml
sól do smaku
filet z kurczaka 1 kg
jajko 2 sztuki
olej do smażenia
kalafior 1 sztuka
brokuł 1 sztuka
marchewka 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pureee z kotletem i warzywami

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Odcedzamy ziemniaki. Następnie po ostygnięciu przepuszczamy przez prasę lub miksujemy. Dodajemy przegotowane mleko, sól, pieprz, masło i zeszkloną cebulkę. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na krążki. Lekko mięso obijamy. Jaja roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Rozgrzewamy olej na patelni. Mięso moczymy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Do garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy. W tym czasie myjemy warzywa, obieramy marchew i kroimy ją na mniejsze kawałki, a kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy na miękko. Odcedzamy. Na talerz wykładamy puree, kotleta i warzyw wedle uznania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 19.04.2013 07:32
mmm pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak