Puree ziemniaczano-cebulowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
  • ziemniaki

    5
  • mleko

    50 ml
  • Cebula suszona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę suszoną. Cebulę świeżą kroimy w bardzo małą kosteczkę, solimy i smażymy. Najpierw na dużym ogniu nieustannie mieszając, a gdy się pojawią pierwsze oznaki zarumienienia ogień zmniejszamy na minimalny i kosteczkę równomiernie rumienimy na całej powierzchni. Usmażoną cebulę również dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jeszcze masło oraz mleko i mieszamy wszystko razem na jednolitą masę. Puree takie możemy podawać jako dodatek do mięs szczególnie tam gdzie potrzebujemy smaku cebulki np. wątróbka wieprzowa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola333 07.04.2013 09:36
bardzo smaczny przepis
tomek18 05.04.2012 09:53
super
Sroczka 15.12.2011 17:16
przepyszne
Izabela/bella81 07.12.2011 09:21
smaczne
FAFIK 01.12.2011 16:58
Super!
smakowita 25.11.2011 21:42
smaczne
BernadettaP 23.11.2011 08:05
pyszne !
Justyna Jussstiii 21.11.2011 10:16
super
Justyna Jussstiii 21.11.2011 10:16
super
MAR3STA 20.11.2011 22:40
uwielbiam takie ziemniaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat