Puree ziemniaczano marchewkowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • marchew

    25 dag
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Od czasu do czasu, podajmy na obiad ziemniaczki w inny sposób, niż tylko z wody. Moje dzisiejsze puree szczególnie polecam dla dzieci, które nie lubią gotowanej marchewki.
Obrane ziemniaki i marchew pokroić w kawałki.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i zrobić puree swoim sposobem. Można przecisnąć przez praskę, utłuc czy zmiksować. Dodać masło, śmietanę ,sporą ilość gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, wymieszać i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.02.2014 00:23
proste a jak smacznie wygląda
gibli 07.10.2013 22:48
smakowicie wygląda:)
Kolorowa 07.10.2013 21:09
zjadłabym ;)
Barbara13 07.10.2013 19:37
uwielbiam takie puree
nutellla 07.10.2013 19:26
podoba mi się
kasienka23 07.10.2013 19:14
smaczne puree !
Jusiaa 07.10.2013 17:54
prześliczne
Konczi 07.10.2013 17:46
bardzo efektownie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat