Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych buraków z tymiankiem
- zupa z buraków
- krem z pieczonych buraków
- puree buraczane z tymiankiem
Kroki postępowania
Buraki umyj, osusz, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 1-1,5 godziny. Odstaw, żeby przestygły. Obierz ze skóry i pokrój w kawałki.
Obierz jedną cebulę i ząbki czosnku, pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, podsmaż, dodaj czosnek. Marchew i seler obierz, pokrój w duże kawałki, dodaj do cebulki, przesmaż chwilkę razem. Warzywa zalej ok. 1,5 l wody, dodaj liście laurowe. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osobnym garnku. Odcedź, zgnieć widelcem na puree. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Do puree dodaj cebulkę z olejem spod smażenia i 2 łyżki masła, wymieszaj dobrze. Odstaw w ciepłe miejsce.
Do miękkich warzyw dodaj buraki, zetrzyj jabłko (razem ze skórą), gotuj razem 10 minut. Odstaw, by zupa lekko przestygła, wyjmij liście laurowe. Dodaj roztarty w dłoniach tymianek.