Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 700 gr
jajko 2 szt
krakersy 200 gr
czosnek 2 ząbki
czubrica czerwona 1 łyżeczka
gin 50 ml
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
pomidory suszone w zalewie 3 szt
sól do smaku
olej do smażenia
cząber 2 gałązki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
ser gouda 150 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym

Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Wymieszać mięso z jajkami, krakersami, łyżeczką czubricy i 1 ząbkiem czosnku. Dolać do mięsa 25 ml ginu, posolić i popieprzyć do smaku. Obsmażyć na patelni. W rondlu podgrzewać w 1 szklance wody odcedzone z zalewy pomidory z puszki oraz posiekane pomidory suszone. Dorzucić do sosu jałowiec, cząber, 1 ząbek czosnku i wlać pozostałą część ginu. Kiedy sos już będzie lekko zawiesisty wrzucić pulpety i gotować razem do miękkości( gdyby sos był za rzadki można dorzucić dwa pokruszone krakersy). Doprawić solą i pieprzem. Posypać utartym żółtym serem. Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 04.06.2012 12:47
świetny pomysł
Mariusz10 09.07.2011 23:48
apetyczne!
pacpaw 11.11.2010 16:57
jakie apetyczne
suzana 08.11.2010 12:58
Kaloryczne to bardzo ale fajny pomysł
Dorota76 08.11.2010 12:16
takich jeszcze nie jadłam ciekawy pomysł z tymi krakersami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak