Pulpety z krakersami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    700 gr
  • jajko

    2 szt
  • krakersy

    200 gr
  • czosnek

    2 ząbki
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczka
  • gin

    50 ml
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • pomidory suszone w zalewie

    3 szt
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • cząber

    2 gałązki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • ser gouda

    150 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Wymieszać mięso z jajkami, krakersami, łyżeczką czubricy i 1 ząbkiem czosnku. Dolać do mięsa 25 ml ginu, posolić i popieprzyć do smaku. Obsmażyć na patelni. W rondlu podgrzewać w 1 szklance wody odcedzone z zalewy pomidory z puszki oraz posiekane pomidory suszone. Dorzucić do sosu jałowiec, cząber, 1 ząbek czosnku i wlać pozostałą część ginu. Kiedy sos już będzie lekko zawiesisty wrzucić pulpety i gotować razem do miękkości( gdyby sos był za rzadki można dorzucić dwa pokruszone krakersy). Doprawić solą i pieprzem. Posypać utartym żółtym serem. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mala2021 04.06.2012 12:47
świetny pomysł
Mariusz10 09.07.2011 23:48
apetyczne!
pacpaw 11.11.2010 16:57
jakie apetyczne
suzana 08.11.2010 12:58
Kaloryczne to bardzo ale fajny pomysł
Dorota76 08.11.2010 12:16
takich jeszcze nie jadłam ciekawy pomysł z tymi krakersami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat