Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wieprzowe z frytkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

mięso mielone wieprzowe 300 g
bułka czerstwa 1 szt
jaja 1 szt
sól do smaku 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
szczypiorek 2 łyżki pokrojonego
ziemniaki 3 szt
olej rzepakowy 1/4 szlkanki

sos pomidorowy

pomidory 2 szt
cebula 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 1-2 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
bazylia 1 łyżeczka
czosnek ząbki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowe z frytkami

Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką tartą . Dodać jajko, sól pieprz i bazylię . Wymieszać ,pod koniec dodać pokrojony szczypiorek . Formować małe pulpety ,obtoczyć w mące i układać na wysmarowanej lub wyłożonej papierem . Wstawić do piekarnika na 20 -30 minut w 180 stopni C.
Ziemniaki obrać ,pokroić na frytki i piec w piekarniku na złoty kolor .
Z pomidorów przyrządzić sos . Sparzyć pomidory 1 minutę i obrać skórkę ,pokroić w kostkę grubszą .Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę dodać pomidory , ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i smażyć 10 minut, zmiksować . Przyprawić pieprzem i ziołami i solą, smażyć jeszcze chwilę .
Upieczone pulpety i frytki ułożyć na talerz ,polać przygotowanym sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 01.07.2016 08:42
apetyczne jedzonko
Ewelina1991 01.07.2016 08:37
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak