Pulpety w sosie koperkowym podane z surówką z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

  • sredniej wielkosci marchewka

  • jajko

  • kaszy manny

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • mąka do obtoczenia pulpetów

  • wywaru

    1/2 szklanki
  • swiezego koperku

    pęczek
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąki pszennej

    łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • średniej wielkości kapusty cze

    połowa
  • cebula

  • kawałek pora

  • jabłka

    2
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

  • śmietany

    2-3 łyżki
  • majonezu

    łyżka
  • cukru

    1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • indyk

    500 g
  • jogurt grecki

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przekładamy mięso, jeśli mamy w domu maszynkę do mielenia warto samodzielnie zmielić mięso. Ja użyłam mięsa z indyka, ale równie dobrze można użyć mięsa drobiowego czy wieprzowego. Pulpety z indyka są w smaku niezwykle delikatne, właśnie dlatego najczęściej to mięso wybieram.
2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Mięso doprawiamy solą i pierzem, dodajemy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, jajko, kaszę manną i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy dwie łyżki jarzynki/soli, lub tak jak w moim przypadku używamy wywaru warzywnego.
5. Z mięsa formujemy zgrabne pulpety, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się wywar.
6. Pulpety gotujemy ok. 20minut.
7. Do mniejszego garnuszka odlewamy pół szklanki wywaru, dodajemy jogurt lub śmietanę, pęczek posiekanego koperku, łyżeczkę suszonego koperku. Chwilę gotujemy, a następnie zagęszczamy sosik, jeśli jest taka potrzeba, łyżką mąki pszennej. Na koniec sos doprawiamy solą i białym pieprzem.
8. Pulpety odcedzamy i zalewamy przygotowanym sosem koperkowym.
9. Podajemy z młodymi ziemniakami/kluskami śląskimi i ulubioną surówką. W moim przypadku bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty.
10. Kapustę drobno szatkujemy i przez ok.5 minut blanszujemy.
11. Zblanszowaną kapustę przekładamy do miski. Doprawiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodajemy ok. płaskiej łyżki soli i odstawiamy do lodówki na 20minut.
12. Cebulę i pora szatkujemy dość drobno. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
13. Do kapusty dodajemy cebulę, pora, starte jabłka, śmietanę i majonez. Wszystko razem ze sobą mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cukrem, ewentualnie jeszcze solą. Dobrze, żeby surówkę przed podaniem wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Moje Kulinarne Rozterki 16.06.2013 22:55
ślicznie dziękuję za wszystkie komentarze.
Bernadeta1 14.06.2013 21:33
bardzo smaczny obiadek
jozefinach 14.06.2013 13:49
Danie wygląda bombowo.
meg1984 13.06.2013 21:27
pięknie podany obiad :)
Aleksandra/Olcia 13.06.2013 18:56
uwielbiam koperek
iwi 13.06.2013 18:19
Solidny obiad
Sylwia26 13.06.2013 18:18
apetycznie wygląda
Cranberry 13.06.2013 18:12
apetycznie wyglądają :)
Piotr-21 13.06.2013 17:17
bardzo smaczny
Barbara/zuza22_85 13.06.2013 17:09
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat