PULPETY W SOSIE KOPERKOWO-ŚMIETANKOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    600 gram
  • koperek

    2 łyżki
  • włoszczyzna suszona

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1/4 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • kasza manna

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zmielić razem z cebulą dodać jajko,kaszę i bułkę tartą doprawić solą i pieprzem.Wszystko wyrobić na gładką masę,formować w dłoniach zwilżonych wodą zgrabne pulpety.W garnku zagotować wodę dodać kostkę rosołową,ziele,liście laurowe i suszoną włoszczyznę.Do gotującego się wywaru wkładać uformowane pulpety,gotować około 30 minut po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z mąką.Do zagęszczonego sosu dodać posiekany koperek i gotować jeszcze chwilę.Podawać z ziemniakami i surówką.SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 23.02.2014 17:06
z takim sosikiem pulpeciki smakują znakomicie
Ada-Gaba 28.01.2013 07:52
pyszne pulpety i jeszcze lepszy sosik
teresa18 29.11.2012 19:29
rewelacyjne
Łukasz15 17.09.2012 06:10
Super na obiadek
anemon 31.08.2012 07:39
Ale tu smacznie. Twoje pulpety idealnie równe, mnie to bardzo różne wychodzą.
Norgiusz 12.07.2012 13:46
super
Anna152 16.06.2012 07:51
pycha
ankaryba 21.05.2012 08:26
uwielbiam :-)
Dorian 07.05.2012 20:16
apetyczne
olkaaa 11.04.2012 08:07
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat