Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
1 sztuka -
filet z dorsza
1/2 kg -
olej
1/2 szklanki -
chilli
trochę -
cebula
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
skórka cytrynowa
trochę -
imbir
1/2 łyżeczki -
sól
do smaku -
pomidor
2 sztuki -
mąka
1/4 szkl
Przepis i sposób przygotowania pulpety rybne na ostro
Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki): chwili, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Smażyć na małym ogniu przez 10 min., często mieszając.Wyjąć jedną trzecią podsmażonych przypraw, dodać do ryby, dokładnie wymieszać.Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Wlać resztę oleju (2 łyżki) na patelnię z przyprawami, podgrzać na średnim ogniu, wkładać pulpety, ostrożnie obracając, obsmażyć ze wszystkich stron, aż nabiorą złotego koloru. Dodać pomidory, lekko wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.
Komentarze (0)