pulpety rybne na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajo

    1 sztuka
  • filet z dorsza

    1/2 kg
  • olej

    1/2 szklanki
  • chilli

    trochę
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka cytrynowa

    trochę
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pomidor

    2 sztuki
  • mąka

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety opłukać, zemleć dwa razy w maszynce, wymieszać z jajem, odstawić.
Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki): chwili, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Smażyć na małym ogniu przez 10 min., często mieszając.Wyjąć jedną trzecią podsmażonych przypraw, dodać do ryby, dokładnie wymieszać.Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Wlać resztę oleju (2 łyżki) na patelnię z przyprawami, podgrzać na średnim ogniu, wkładać pulpety, ostrożnie obracając, obsmażyć ze wszystkich stron, aż nabiorą złotego koloru. Dodać pomidory, lekko wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat