Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

pulpety rybne na ostro

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
1 sztuka
filet z dorsza
1/2 kg
olej
1/2 szklanki
chilli
trochę
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
skórka cytrynowa
trochę
imbir
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pomidor
2 sztuki
mąka
1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: pulpety rybne na ostro

Filety opłukać, zemleć dwa razy w maszynce, wymieszać z jajem, odstawić.
Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki): chwili, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Smażyć na małym ogniu przez 10 min., często mieszając.Wyjąć jedną trzecią podsmażonych przypraw, dodać do ryby, dokładnie wymieszać.Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Wlać resztę oleju (2 łyżki) na patelnię z przyprawami, podgrzać na średnim ogniu, wkładać pulpety, ostrożnie obracając, obsmażyć ze wszystkich stron, aż nabiorą złotego koloru. Dodać pomidory, lekko wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak