Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
płatki orkiszowe
90 gram -
woda
1 i 1/2 szklanki -
masło
20 gram -
cebula biała
1 szt. -
natka pietruszki
-
jajko
1 szt. -
mąka sojowa
2 łyżki -
tłuszcz do formy
-
żółty ser
50 gram -
marchewka
2 szt.
Przepis i sposób przygotowania pulpety orkiszowe
Podsmażyć posiekane cebulę i natkę pietruszki, dodać do płatków i przestudzić. Później dodać mąkę sojową i jajko, wymieszać i formować z masy małe pulpeciki. Piec w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blasze.
Tuż przed końcem pieczenia posypać pulpety tartym serem i marchewką, jeszcze przez chwilę zapiekać.
Komentarze (1)