Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
cukinia 250 g
marchewka 2 młode
pieczarki 250 g
pomidory krojone z puszki 400 g
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie

Kroki postępowania

1
Z mięsa, jajka, bułki tartej , czosnku (przeciśniętego) i przypraw wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
Formujemy maleńkie klopsiki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto
2
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy.
Dodajemy marchewki w plastrach i dalej smażymy, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut.
Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok 0,5 cm, dodajemy do warzyw.
Krok 2 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto
3
Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Potem dokładamy pomidory z puszki i usmażone pulpeciki, dusimy jeszcze kilka minut, bez przykrywania, przyprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Krok 3 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarysiaB 27.06.2017 14:25
wyglądają bardzo smmakowiie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak