Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
400 g -
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 szt -
cukinia
250 g -
marchewka
2 młode -
pieczarki
250 g -
pomidory krojone z puszki
400 g -
sól i pieprz
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie
Kroki postępowania

Formujemy maleńkie klopsiki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Dodajemy marchewki w plastrach i dalej smażymy, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut.
Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok 0,5 cm, dodajemy do warzyw.

Potem dokładamy pomidory z puszki i usmażone pulpeciki, dusimy jeszcze kilka minut, bez przykrywania, przyprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się