Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie

Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • jajko

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • cukinia

    250 g
  • marchewka

    2 młode
  • pieczarki

    250 g
  • Pomidory krojone z puszki

    400 g
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto
Z mięsa, jajka, bułki tartej , czosnku (przeciśniętego) i przypraw wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
Formujemy maleńkie klopsiki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy.
Dodajemy marchewki w plastrach i dalej smażymy, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut.
Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok 0,5 cm, dodajemy do warzyw.
Krok 3 - Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie foto
Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Potem dokładamy pomidory z puszki i usmażone pulpeciki, dusimy jeszcze kilka minut, bez przykrywania, przyprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem lub ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MarysiaB

27.06.2017 14:25
wyglądają bardzo smmakowiie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat