pulpeciki wigilijne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,5 szklanki
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia
  • olej

    do smażenia
  • ocet

    0,5 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • zile angielskie

    1 łyżeczka
  • cukier

    do smaku
  • ryba

    1 (filet)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pulpeciki wigilijne foto
ryby umyć, osuszyć i zmielić,dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy raz 2 łyżki zimnej wody., dokładnie wymieszać.
Krok 2 - pulpeciki wigilijne foto
z masy uformować malutkie pulpeciki ( ponieważ zwiększą swoją objętość przy smażeniu). każdego pulpecika obtoczyć w mące.
Krok 3 - pulpeciki wigilijne foto
pulpeciki usmażyć z obu stron na rumiano.
Krok 4 - pulpeciki wigilijne foto
w garnku zagotować wodę z octem zielem i liściem doprawić solą i cukrem. odstawić do ostygnięcia.
Krok 5 - pulpeciki wigilijne foto
pulpety zimne włożyć do słoika i zalać zimną zalewą.
Krok 6 - pulpeciki wigilijne foto
pulpety odstawić do lodówki na 3 dni do przeżarcia się smaków. smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 18.02.2013 09:37
Przedni pomysł. Pyszne :)
misia53 03.02.2013 19:43
bardzo dobre ,robię podobnie...
Joanna23 26.01.2013 11:03
ciekawe
pajbek 31.12.2012 16:56
Super takich pulpetów jeszcze nie jadłam :-)
Lemon 31.12.2012 12:18
fajne
gosia56 31.12.2012 11:58
napewno pyszne
kulinarny smak 31.12.2012 09:57
a ile takie pulpety można trzymać ? Pomysł bardzo fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat