Pulpeciki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • jajo

    1
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cebula biała

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

  • ząbek czosnku

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    1 opak.
  • śmietana słodka

    100 ml
  • natka pietruszki

  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • marchew

    1 szt
  • korzeń pietruszki

    1 szt
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności musimy wstawić wywar, w którym ugotujemy nasze pulpeciki.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy kawałek pora, zalewamy wodą, solimy odrobinę i nastawiamy na gotowanie.
Mięso mielone przygotowujemy z jajkiem, solą, pieprzem, pokrojoną drobno cebulką i bułką tartą.
Formujemy pulpeciki, wrzucamy je do wrzącego się wywaru i gotujemy jakieś 15 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, ale uważamy, żeby czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, po czym należy wlać przecier pomidorowy.
Dalej mieszamy, aby nie powstały grudki.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec do sosiku dodajemy słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowane pulpeciki przerzucamy do pomidorowego sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 21.10.2013 13:11
smaczne pulpety
erym 14.10.2013 20:51
swietny przepis, masz ich wiele!
everay 08.10.2013 15:07
też podobne robię:)
Łukasz15 07.10.2013 20:07
Bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat