Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula biała 1 szt
sól do smaku
pieprz
ząbek czosnku 2 szt
przecier pomidorowy 1 opak.
śmietana słodka 100 ml
natka pietruszki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
marchew 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler kawałek
por kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowym

W pierwszej kolejności musimy wstawić wywar, w którym ugotujemy nasze pulpeciki.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, dodajemy kawałek pora, zalewamy wodą, solimy odrobinę i nastawiamy na gotowanie.
Mięso mielone przygotowujemy z jajkiem, solą, pieprzem, pokrojoną drobno cebulką i bułką tartą.
Formujemy pulpeciki, wrzucamy je do wrzącego się wywaru i gotujemy jakieś 15 minut.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy, ale uważamy, żeby czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, po czym należy wlać przecier pomidorowy.
Dalej mieszamy, aby nie powstały grudki.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec do sosiku dodajemy słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowane pulpeciki przerzucamy do pomidorowego sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 21.10.2013 13:11
smaczne pulpety
erym 14.10.2013 20:51
swietny przepis, masz ich wiele!
everay 08.10.2013 15:07
też podobne robię:)
Łukasz15 07.10.2013 20:07
Bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak