Pulpeciki w sosie grzybowym

Pulpeciki w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpeciki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula

    2-3 szt
  • jajko

    1 szt (duże)
  • kasza manna

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • mąka pszenna

    200 g

Składniki na sos:

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • cebula

    2 szt
  • liść laurowy

    2-3 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 szt
  • Bulion grzybowy

    400 ml
  • grzyby suszone

    25 g
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • cząber

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wypłukane, suszone grzyby. Sos doprowadzamy do wrzenia.

Przygotowanie klopsików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Klopsiki ostrożnie wrzucamy do sosu i dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 45-50 minut.
Klopsiki podajemy z kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

25.11.2015 11:55
wyglądają mega apetycznie

olkaaa

24.11.2015 07:29
pięknie się prezentują

norweska20

23.11.2015 23:52
smakowita propozycja

Jadwiga/Jaga85

23.11.2015 22:26
Pyszny posiłek!

Iwusia

23.11.2015 22:14
ależ one są pyszne

patryska76

23.11.2015 21:05
piękne ujęcie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat