Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w rumianym cebulowym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka czerstwa 1 szt.
mleka szklanka 1 szt.
jajko 1 szt.
wywar warzywny 2 szklanki
cielęcina 40 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w rumianym cebulowym sosie

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, połączyć z resztą składników i wyrobić na jednolitą masę. Formować małe pulpeciki i ugotować w wywarze warzywnym, następnie włożyć do sosu.
Składniki na sos:
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka mąki
2 szklanki wywaru warzywnego
2 dag cukru na karmel
sól
cukier
odrobina kwasku cytrynowego do smaku
Wykonanie sosu:
Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, włożyć cebulę i chwilę podsmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem a cukru i z dwoma łyżkami wody zrobić karmel. Zabarwić sos przyprawić do smaku i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 12.02.2014 22:43
dla mnie smaczna potrawa
gosia561 12.02.2014 21:59
ciekawy sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak