Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PULPECIKI W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

mięso mielone 35 dag
pomidory w puszce opakowanie
śmietana 30% 120 g

Przyprawy i dodatki

Natka pietruszki suszona Prymat
sól i pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
bułka czerstwa wcześniej namoczona w mleku i odciśnięta, 1/4
cukier szczypta
olej 1-2 łyżki
natka pietruszki łyżka posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: PULPECIKI W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM

Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki.
Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka.
Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo - za każdym razem mieszając), w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Na talerzu posypuję posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak