Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w gniazdkach
400 g makaronu gniazdka,
1 szkl. gęstego soku pomidorowego,
5 dużych pieczarek,
czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka bazylii,
sól,
pieprz,
łyżeczka przecieru pomidorowego.
Mięso urobić z pozostałym składnikami. Formować kotleciki o śr. ok. 3 cm. Usmażyć z obu stron na oleju. Zdjąć z ognia.
Makaron ugotować w oslonej wodzie. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w kostkę lub plastry. Warzywa wrzucić na olej od smażenia mięsa, dodać sok pomidorowy i przecier. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Dusić ok. 10 min na małym ogniu. Dodać pulpeciki i dusić jeszcze 10 min. Na talerz nakładać gniazdka makaronu, a w ich środek włożyć pulpeciki z sosem.