Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z sosem truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane 3/4 szklanki
serek mascarpone 125 g
mleko 1 i 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 32 g
brązowy cukier 2 czubate łyżki
bułka czerstwa kajzerka 4 sztuki
truskawki świeże 50 dkg
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z sosem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski, roztrzepać z brązowym cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Pudding z sosem truskawkowym foto
2
Mleko, mleko zagęszczone i mascarpone zagotować cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Krok 2 - Pudding z sosem truskawkowym foto
3
Do jajek stopniowo dolewać po trochu gorącego płynu i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut cały czas ubijając trzepaczką.
Krok 3 - Pudding z sosem truskawkowym foto
4
Bułki pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Pudding z sosem truskawkowym foto
5
Zalać je gorącą masą jajeczno-mleczną, wymieszać i odłożyć na ok. pół godziny. Po tym czasie pudding wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 5 - Pudding z sosem truskawkowym foto
6
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, dosłodzić do smaku cukrem.
Krok 6 - Pudding z sosem truskawkowym foto
7
Upieczony pudding podzielić na porcje, polać sosem truskawkowym i podawać.
Krok 7 - Pudding z sosem truskawkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak