Pudding z Quinoa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza

    100 g quinoa biała
  • cukier trzcinowy

    50 gram
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • masło

    25 gram
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • mleko kokosowe

    300 ml
  • owoce

    ulubione
  • kakao

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Quinoę wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie mieszając, by pozbyć się gorzkiego posmaku, odcedzić. Zalać dwiema szklankami wody, dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 15 min. Wyłączyć ogień, zamieszać żeby nadać ugotowanej kaszy puszystości. Przykryć garnek i zostawić na 5 min.
2. W dużym garnku łączymy cukier, mąkę, jajko i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Wlewamy mleko oraz quinoę i mieszamy.
3. Masę gotujemy na średnim ogniu mieszając do zagotowania.
4. Masę zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, kakao, dodajemy masło i ucieramy. Deser przekładamy do słoików i odstawiamy do schłodzenia (najlepiej na noc) podajemy z łyżką gęstego mleka kokosowego i ulubionymi owocami. Smacznego!
Po ugotowaniu ziarna powinny być jędrne, a „sprężynki”, które są na każdym ziarenku - odstawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
W poszukiwaniu inspiracji 15.12.2015 19:59
Bardzo lubię różne kasze na słodko, chętnie bym spróbowała tego deseru :)
Gracer 13.12.2015 18:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat