Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z Quinoa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza 100 g quinoa biała
cukier trzcinowy 50 gram
mąka kukurydziana 1 łyżka
masło 25 gram
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
mleko kokosowe 300 ml
owoce ulubione
kakao 2 łyzki

Porada

Po ugotowaniu ziarna powinny być jędrne, a „sprężynki”, które są na każdym ziarenku - odstawać.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z Quinoa

1. Quinoę wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie mieszając, by pozbyć się gorzkiego posmaku, odcedzić. Zalać dwiema szklankami wody, dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 15 min. Wyłączyć ogień, zamieszać żeby nadać ugotowanej kaszy puszystości. Przykryć garnek i zostawić na 5 min.
2. W dużym garnku łączymy cukier, mąkę, jajko i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Wlewamy mleko oraz quinoę i mieszamy.
3. Masę gotujemy na średnim ogniu mieszając do zagotowania.
4. Masę zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, kakao, dodajemy masło i ucieramy. Deser przekładamy do słoików i odstawiamy do schłodzenia (najlepiej na noc) podajemy z łyżką gęstego mleka kokosowego i ulubionymi owocami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 15.12.2015 19:59
Bardzo lubię różne kasze na słodko, chętnie bym spróbowała tego deseru :)
Gracer 13.12.2015 18:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak