Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z drożdżówki (lub chałki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdżówka 300 gram
masło 3 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
mleko 200 ml
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
żurawina suszona 1 garść
rum 50 ml

Dodatkowo

cukier 2-3 łyżki

Porada

Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z drożdżówki (lub chałki)

Żurawinę zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn.
Drożdżówkę pokroić w kromki (o grubości 1 cm) i posmarować masłem.
Kromki ułożyć (tak, by na siebie nachodziły) w naczyniu żaroodpornym i posypać żurawiną.
Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka i resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.
Całość odstawić na 10-15 minut, aby bułka wchłonęła część płynu i nie była sucha.
(Kromki lekko można podociskać.)
Po tym czasie wierzch posypać cukrem.
Piec około 30 minut 180 stopniach.
Po upieczeniu odczekać 10 minut i można podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:32
super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak