Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowy z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 100 g
woda 1 szklanka
mleko 3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
truskawki 3-4 sztuki
rurki wafelkowe 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowy z truskawkami

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ryż, zalewamy go szklanką wody. Zagotowujemy. Następnie odlewamy całą wodę. Do ryżu dodajemy mleko, cukier i cukier wanilinowy (lub około 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu). Całość gotujemy na małym ogniu, dość często mieszając aby uniknąć przypalenia.
Gdy ryż dobrze napęcznieje i wchłonie większość mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
Pudding ryżowy przekładamy do pucharków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałki truskawek i wbijamy waflowe rurki.
Pudding podajemy ciepły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 20.10.2016 00:14
mniam smakowity deser :)
MagdalenaIC 19.10.2016 19:27
Dziękuję :)
Justi2401 19.10.2016 16:50
Smaczny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak