Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowo pomarańczowy z sosem malinowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 30 dag
masło 1/4
cukier waniliowy 1
cukier 4
pomarańcza 1
mleko 1 l
jajko 2
maliny świeże 0,5 l garnuszek
cukier puder 1 łyżka
sos (malinowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowo pomarańczowy z sosem malinowym

W garnku rozpuścić masło, wsypać ryż i cukry oraz skórkę otarta z pomarańczy, wymieszać. Wlać 3-4 łyżki wody i gdy ta odparuje dolewać po trochę mleka i gotować cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, dolewać znów trochę mleka do czasu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie gęsty i miękki. Ostudzić.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ryżem. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą okrągłą formę. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu lekko lub całkowicie ostudzić, to zależy czy chcemy zjeść na ciepło lub na zimno.

Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy.

Odkrawać zgrabne kawałki i udekorować cząstkami pomarańczy i sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 08.10.2013 10:20
mmmm- apetyczne
Mniam 23.06.2013 10:53
Smakowicie wygląda.
Magula 23.06.2013 10:16
mniam pysznie wygląda
cukiereczek 23.06.2013 08:24
bardzo kuszącą porcja
Aleksandra/Olcia 23.06.2013 06:53
mega apetyczny deser
jasiek 23.06.2013 01:23
apetycznie wygląda
Cukiereczek13 23.06.2013 00:59
wygląda kusząco ;) zabieram jeden kawałeczek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak