Pudding ryżowo pomarańczowy z sosem malinowym

Pudding ryżowo pomarańczowy z sosem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    30 dag
  • masło

    1/4
  • cukier waniliowy

    1
  • cukier

    4
  • pomarańcza

    1
  • mleko

    1 l
  • jajko

    2
  • maliny świeże

    0,5 l garnuszek
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sos

    (malinowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, wsypać ryż i cukry oraz skórkę otarta z pomarańczy, wymieszać. Wlać 3-4 łyżki wody i gdy ta odparuje dolewać po trochę mleka i gotować cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, dolewać znów trochę mleka do czasu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie gęsty i miękki. Ostudzić.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ryżem. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą okrągłą formę. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu lekko lub całkowicie ostudzić, to zależy czy chcemy zjeść na ciepło lub na zimno.

Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy.

Odkrawać zgrabne kawałki i udekorować cząstkami pomarańczy i sosem malinowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 08.10.2013 10:20
mmmm- apetyczne
Mniam 23.06.2013 10:53
Smakowicie wygląda.
Magula 23.06.2013 10:16
mniam pysznie wygląda
cukiereczek 23.06.2013 08:24
bardzo kuszącą porcja
Aleksandra/Olcia 23.06.2013 06:53
mega apetyczny deser
jasiek 23.06.2013 01:23
apetycznie wygląda
Cukiereczek13 23.06.2013 00:59
wygląda kusząco ;) zabieram jeden kawałeczek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat