Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

2 duże lub 3 mniejsze porcje

  • ryż

    100 gram
  • mleko

    750 ml
  • mleko kokosowe

    250 ml
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • biała czekolada

    60 gram

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • masło

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    20 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto
Ryż ugotować (około 30 minut, lekko rozgotować) na mleku (zwykłym i kokosowym) z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych.
(Ryż należy gotować na małym ogniu i uważać, aby się nie przypalił; od czasu do czasu przemieszać.)
Krok 2 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto
Dodać białą czekoladę i całość mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Opcjonalnie można wmieszać łyżkę masła i odrobinę ciemnej czekolady.
Krok 3 - Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą  foto
Deser przełożyć do miseczek i udekorować wg uznania.
(Najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.)
Diana Rusiłowicz
Trudno oprzeć się deserowi i uwierzcie - na jednej porcji się nie skończy. Chce się jeszcze i jeszcze... Dbający o linię mogą zrezygnować z masła, użyć chudego mleka czy zmniejszyć ilość czekolady. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.02.2017 23:05
Smaczny taki.

Diana Rusiłowicz

10.01.2017 00:25
Dziękuję :)

Diana Rusiłowicz

10.01.2017 00:25
Oj bardzo :)

Bernadeta1

09.01.2017 16:05
na pewno smaczny deserek

MagdalenaIC

09.01.2017 15:43
Jak z białą czekoladą, to ja jestem za :)

Marcepanowy kącik

09.01.2017 15:11
Musi być pyszny :)

Beatris

09.01.2017 12:23
Pyszny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat