Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding kreolski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 120 g
cukier puder 150 g
banan 2 szt.
cytryny 1 szt.
jajko 3 szt.
margaryna 80 g
mleko 1 l
rodzynki 50 g
wanilia szczypta
chleb czerstwy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding kreolski

Rodzynki dać do miski gorącej wody, by napęczniały.
Obrać banany, pokroić na talarki i skropić sokiem z cytryny.
Czerstwy chleb pokroić na kromki, posmarować margaryną z obydwu stron, następnie każdą kromkę pokroić na 4 części.
Posiekać czekoladę i dodać do gotującego się mleka, dobrze wymieszać, by się całkiem stopiła.
Zmiksować całe jajka z cukrem i wanilią w proszku. Dodać do mleka z czekoladą, mieszając. Połowę kromek chleba wyłożyć na blachę, na nie dać odsiąknięte rodzynki i talarki bananowe.
Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Na to wylać masę czekoladową, by nasiąknął chleb.
Piec 35-40 minut w 180° C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 25.02.2014 17:51
smakowite danie
kate.500 10.02.2014 08:09
smaczny deser
Kasia35 07.02.2014 18:18
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak