Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchowe ciasto z truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
mleko 90 mililitr
margaryna 250 gram
mąka 2 1/2 szklanka
cukier 1 1/2 szklanka
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
truskawki 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Puchowe ciasto z truskawkami

Margarynę z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym zagotować i przestudzić. Do przestudzonej margaryny dodać żółtka, aromat oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki (lub na blaszkę) wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką. Na górze ciasta poukładać owoce. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) około 55 minut, do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 18.09.2012 21:30
Wygląda pysznie.
dorota20w 18.09.2012 20:30
pysznie !
Dorota59 18.09.2012 20:27
zapachniało latem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak