Puchatek jagodowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • krem budyniowy

  • mleko 2 %

    600 ml
  • budyń śmietankowy

    1 duży
  • cukier drobny

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dag
  • Masa śmietanowa:

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    500 ml
  • czekolada biała

    100 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • poncz

  • sok z cytryny

  • rum

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • DODATKOWO:

  • gorzka czekolada

    50 g
  • woda

    200 (przegotowana)
  • konfitura

    200 jagodowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puchatek jagodowy foto
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka ,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 2 - Puchatek jagodowy foto
Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszajac cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.
Krok 3 - Puchatek jagodowy foto
Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kapieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkę dobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a nastepnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna. Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.
Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasaczamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasaczamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .
Krok 4 - Puchatek jagodowy foto
Polecam i smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 11.10.2013 23:20
Piękne ciacho!!
nutellla 10.10.2013 19:19
mam ochotę
Barbara777 10.10.2013 19:13
rewelacyjne ciastko
Katarzyna34 10.10.2013 18:39
wspaniałe ciasteczko
wyattearp 10.10.2013 18:28
pychotka !!!!
IwonaDD 10.10.2013 16:21
fajna nazwa i wspaniały wygląd
Cranberry 10.10.2013 15:20
pysznie wygląda:)
monisia1977 10.10.2013 15:07
fajne ciacho
probofka 10.10.2013 12:59
przepis trafia do moich ulubionych mniammm
Lis 10.10.2013 12:57
bardzo apetyczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat