Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchatek jagodowy

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier drobny 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
krem budyniowy
mleko 2% 600 ml
budyń śmietankowy 1 duży
cukier drobny 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 sztuka
margaryna 25 dag
Masa śmietanowa:
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
czekolada biała 100 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
poncz
sok z cytryny
rum 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
DODATKOWO:
gorzka czekolada 50 g
woda 200 (przegotowana)
konfitura 200 jagodowa

Przepis i sposób przygotowania na: Puchatek jagodowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka ,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 1 - Puchatek jagodowy foto
2
Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszajac cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.
Krok 2 - Puchatek jagodowy foto
3
Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kapieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkę dobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a nastepnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna. Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.
Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasaczamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasaczamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .
Krok 3 - Puchatek jagodowy foto
4
Polecam i smacznego !
Krok 4 - Puchatek jagodowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 11.10.2013 23:20
Piękne ciacho!!
nutellla 10.10.2013 19:19
mam ochotę
Barbara777 10.10.2013 19:13
rewelacyjne ciastko
Katarzyna34 10.10.2013 18:39
wspaniałe ciasteczko
wyattearp 10.10.2013 18:28
pychotka !!!!
IwonaDD 10.10.2013 16:21
fajna nazwa i wspaniały wygląd
Cranberry 10.10.2013 15:20
pysznie wygląda:)
monisia1977 10.10.2013 15:07
fajne ciacho
probofka 10.10.2013 12:59
przepis trafia do moich ulubionych mniammm
Lis 10.10.2013 12:57
bardzo apetyczne:)
Adam/ZUB3R 10.10.2013 12:11
smaczne ciasto
bietka 10.10.2013 12:06
wygląda tak smakowicie, że mi ślinka cieknie :)
Mniam 10.10.2013 11:24
Takiemu ciastu nie można się oprzeć-pyszne!
lara 10.10.2013 11:02
apetyczne ciaso
Kuchenka 10.10.2013 10:21
fajne ciacho
Janina 10.10.2013 09:42
Pyszności, zabieram do siebie;)
msmors 10.10.2013 09:38
dobre do kawy
matesko 10.10.2013 09:12
fajny przepis
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:03
o rety! coś dla mnie!
Monia 10.10.2013 09:02
Od rana takie słodkości :)
Renataj 10.10.2013 09:01
Chętnie się skuszę na takiego puchatka.
sara1 10.10.2013 08:51
pięknie wygląda
Ola1984 10.10.2013 08:50
Bardzo fajny ten puchatek. Uwielbiam ciasta z jagodami.
Aleksandra/Olcia 10.10.2013 08:42
ale bym zjadła
Konczi 10.10.2013 08:27
ciasto prezentuje się super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak