Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pucharek tiramisu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

biszkopty podłużne 1/2 opakowania
gorzkie kaka 7 łyżek
czarna kawa 1 szklanka

Krem

jajko 2 sztuki
serek mascarpone 200 gram
cukier 75 gram
likier amaretto 10 łyżek
śmieta-fix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pucharek tiramisu

Kroki postępowania

1
Do przygotowania deseru potrzebujemy 2 niewielkich salaterek, najlepiej do tego celu użyć pucharków do lodów na nóżce. W szklance zaparzany mocną kawę i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Pucharek tiramisu foto
2
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy serek mascarpone nie przerywając miksowania, likier amaretto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i łączymy z wcześniej przygotowanym kremem. Na koniec do kremu dodajemy śmietan-fix i dokładnie mieszamy. Krem gotowy.
Krok 2 - Pucharek tiramisu foto
3
Ciastka moczymy chwilę w kawie i układamy w przygotowanym pucharku. Jeżeli ciastko nie mieści się w całości w pucharku można je podzielić na kilka mniejszych części.
Krok 3 - Pucharek tiramisu foto
4
Na ciastka wykładamy połowę przygotowanego kremu i równo rozprowadzamy.
Krok 4 - Pucharek tiramisu foto
5
Na krem wykładamy kolejną warstwę umoczonych ciastek w kawie, a na ciastka pozostały krem.
Krok 5 - Pucharek tiramisu foto
6
Wierzch deseru posypujemy gorzkim kakaem. Gotowy deser przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)
Krok 6 - Pucharek tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak