Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowe serca z kremem truskawkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
masło lub margaryna 12,5 dkg
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
serek mascarpone 25 dkg
śmietana kremówka 1 szklanka
truskawki świeże 25 dkg
cukier 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 1/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe serca z kremem truskawkowym

Przygotować ciasto:
Wodę z masłem i solą zagotować.

Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha mąka i wszystko ładnie się połączy.

Garnek z mieszanką wody,tłuszczu i mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.

Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.

Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.

Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się jajek.
Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty ( u mnie serca)na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować krem:

Truskawki umyć,odciąć ogonki i zmiksować.

Kremówkę ubić , dodać cukier i ubijać aż nie będzie grudek cukru.

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę.

Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone,zmiksowane truskawki i sok z cytryny i delikatnie miksujemy.Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy ( nie za długo)

Gotowy krem odstawiamy chwilę do schodzenia ale należy uważać żeby się całkowicie nie ściął!

Gotowym kremem nadziewamy ptysie za pomocą szprycy,rękawa cukierniczego lub rozcinamy je w poprzek i nakładamy krem na jedną część i przykrywamy drugą.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 13.12.2013 08:31
są świetne!!!
czekoladka_m 10.06.2013 07:16
Ale pyszne i jakie śliczne;)
reniatka 09.06.2013 18:10
pyszności zjadłabym
Konczi 09.06.2013 15:13
do kawusi super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak