Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe serca z kremem truskawkowym
Wodę z masłem i solą zagotować.
Zdjąć z ognia i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha mąka i wszystko ładnie się połączy.
Garnek z mieszanką wody,tłuszczu i mąki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszając od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.
Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ścianek garnka i łyżki.
Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.
Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy tą czynność do wyczerpania się jajek.
Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty ( u mnie serca)na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować krem:
Truskawki umyć,odciąć ogonki i zmiksować.
Kremówkę ubić , dodać cukier i ubijać aż nie będzie grudek cukru.
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę.
Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone,zmiksowane truskawki i sok z cytryny i delikatnie miksujemy.Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy ( nie za długo)
Gotowy krem odstawiamy chwilę do schodzenia ale należy uważać żeby się całkowicie nie ściął!
Gotowym kremem nadziewamy ptysie za pomocą szprycy,rękawa cukierniczego lub rozcinamy je w poprzek i nakładamy krem na jedną część i przykrywamy drugą.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.