Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze śmietaną i mascarpone Zewy
Zagotować a potem wsypać mąkę i energicznie mieszając gotować kilka minut.
Ciasto parzone przestudzić i dodawać po jednym jajku, mieszać.
Kolejne jajko dodać dopiero gdy poprzednie połączy się z ciastem.
Gotowe ciasto umieścić w szprycy i wyciskać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Ciasto ni może być za ciepłe bo się rozleje i nie wyrośnie tak jak powinno.
( Ja się pospieszyłam i tak się stało ).
Ciastka piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Upieczone wystudzić.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić ją.
Ciastka na ptysie przeciąć w poprzek i napełnić dolne połówki śmietaną, zakryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
I gotowe, smacznego.