Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie ze śmietaną i mascarpone Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana

serek mascarpone 250 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 300 ml
cukier do smaku

ciasto

masło 125 g
woda 1 szk
mąka pszenna 1 szk typ 500
jajko 5 szt

dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze śmietaną i mascarpone Zewy

Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.
Zagotować a potem wsypać mąkę i energicznie mieszając gotować kilka minut.
Ciasto parzone przestudzić i dodawać po jednym jajku, mieszać.
Kolejne jajko dodać dopiero gdy poprzednie połączy się z ciastem.
Gotowe ciasto umieścić w szprycy i wyciskać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Ciasto ni może być za ciepłe bo się rozleje i nie wyrośnie tak jak powinno.
( Ja się pospieszyłam i tak się stało ).
Ciastka piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Upieczone wystudzić.

Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić ją.
Ciastka na ptysie przeciąć w poprzek i napełnić dolne połówki śmietaną, zakryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
I gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 15:39
Smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak